0269 21 44 04

Aparate dentare

Aparatul dentar are rolul principal in tratamentul ortodontic, avand ca rezultate pozitionarea corecta a dintilor si un zambet perfect.

 

Tipuri de aparate dentare:

 

Aparate ortodontice fixe

Aparate ortodontice mobilizabile

Aparate dentare functionale (mobile)

 

Aparatele ortodontice fixe sunt aparate care se aplica pe dinti la începutul tratamentului de catre medicul ortodont si nu va fi indepartat pana nu se incheie tratamentul. Spre deosebire de alte aparate, in cazul folosirii acestui tip de aparat, rezultatul nu este influentat de consecventa pacientului, de cat de mult il poarta, pentru ca medicul este  cel care il monteaza si apoi il indeparteaza.

Poate fi aplicat cu succes si la pacientii adulti, nu numai la copii.

 
In functie de materialul din care sunt alcatuite bracketurile, aparatele ortodontice fixe pot fi metalice si fizionomice, aproape de culoarea naturala a dintilor (ceramica, safir).

Si in cazul purtatorilor de aparat dentar, igiena este foarta importanta. Nerespectarea regulilor de igiena poate duce la gingivite si chiar carii dentare.

 

 

Aparatele ortodontice mobilizabile nu se fixează pe dinti, putand fi îndepărtate de pacient. Acestea sunt activate de parinti sau de medic la intervale mari de timp.

Fiind purtate intermitent, oferă perioade de repaus care permit reorganizarea sistemului vascular dento-alveolar. Acest tip de aparat este realizat din plastic, in diferite combinatii de culori si cu diferite inserturi de figuri pentru a fi mai atractive pentru cei mici. Se adreseaza, in principal, copiilor cu varste cuprinse intre 6-7 ani, cand apar primii dinti definitivi si 11-12 ani cand se inlocuiesc si ultimii dinti de lapte. In functie de situatia clinica, ele sunt realizate din diferite portiuni unite prin suruburi si se prinde pe dinti cu ajutorul unor crosete din sarma.

 

Aparatele dentare functionale (mobile) sunt aparate lipsite de elementele de agatare pe dinti, mentinerea lor in cavitatea bucala facandu-se in mod reflex, prin intermediul contractiei musculare. Se poarta noaptea si partial, in timpul liber.

 

Aparatele descrise anterior se fixeaza pe suprafata dinspre obraz a dintilor. Dar exista si aparate dentare care se monteaza pe suprafata dinspre limba, numite "aparate dentare linguale". Acestea sunt mult mai estetice, nefiind vizibile atunci cand zambim.

 

O alta categorie de aparate dentare o reprezinta aparatele de contentie, aparate pasive, care aplicate in cavitatea bucala mentin rezultatul obtinut prin tratament ortodontic. In aceasta categorie intra:

 

  • retainer-ul colat;
  • gutiera de contentie;
  • placa palatinala ortodontica.

 

Medicul ortodont va va indica solutia potrivita pentru dumneavoastra. Apelati acum la specialistii nostri pentru a obtine zambetul mult visat!